Φροντίδα τσαντών

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε στην φροντίδα της αγαπημένης σας, δερμάτινης τσάντας, είναι να την μεταχειρίζεστε, πάντοτε, με καθαρά χέρια. Το δέρμα τείνει να απορροφά λιπαρούς λεκέδες, όπως αυτούς που αφήνουν τα χέρια μας.

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι η τσάντα σας λεκιάστηκε, θα πρέπει να την καθαρίσετε αμέσως! Οργανικοί λεκέδες  από φαγητό ή αίμα, θα πρέπει να αφαιρούνται με σκόνη από κιμωλία. Θρυμματίστε μια λευκή κιμωλία και τοποθετήστε τη σκόνη επάνω στο λεκέ. Αφήστε την όλο το βράδυ και την επομένη, σκουπίστε, ελαφρώς, με ένα καθαρό, μαλακό πανί.

Όταν δεν χρησιμοποιείτε την τσάντα σας, θα πρέπει να την αποθηκεύετε μέσα στην θήκη, στην οποία την έχετε προμηθευτεί. Σε περίπτωση που δεν έχετε θήκη, χρησιμοποιήστε μια μαλακή, βαμβακερή μαξιλαροθήκη.

Για να μη χάσει το σχήμα της, όταν δεν τη χρησιμοποιείτε, καλό θα είναι να την γεμίσετε με χαρτιά, κατά τη φύλαξή της.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εαν την έχετε μόλις καθαρίσει, φροντίστε να έχει στεγνώσει εντελώς, πριν την αποθηκεύσετε!

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ, οινόπνευμα, διαλύτες όπως το τερεβινθέλαιο ή άλλα χημικά για να καθαρίσετε τη δερμάτινη τσάντα σας, καθώς αυτή θα αποχρωματιστεί και θα ξεραθεί.

Εαν η τσάντα σας βραχεί, χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί με μικροίνες, για να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό κι εν συνεχεία, αφήστε τη να στεγνώσει φυσικά.

Τέλος, μην αμελήσετε να «ενυδατώνετε» το δέρμα της τσάντας σας, με ειδικό μαλακτικό το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε online ή σε κάποιο φυσικό κατάστημα, με προϊόντα περιποίησης δερμάτινων αξεσουάρ.

 ΦΡΟΝΤΙΔΑ SUEDE

Για να αφαιρέσετε τυχόν σημάδια ή «λεκέδες» νερού, από την suede τσάντα σας, χρησιμοποιήστε μια στεγνή, μαλακή βούρτσα για να βουρτσίσετε το λεκέ. Μην πιέσετε πολύ δυνατά, γιατί υπάρχει περίπτωση να τη γδάρετε.

Λεκέδες, μπορούν επίσης να αφαιρεθού εύκολα, με τη χρήση μιας καθαρής, λευκής γόμας! Και πάλι, αποφύγετε να εφαρμόζετε δύναμη, καθώς μπορεί να «σβήσετε» τις ίνες της τσάντας.

Λεκέδες χρήσης ή φθοράς χρόνου, μπορούν να αντιμετωπιστούν με ξύδι ή καθαρό οινόπνευμα. Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα σε ένα καθαρό πανάκι. Τόσο όσο να νωτίσει το πανάκι, χωρίς να μουσκέψει. Τρίψτε απαλά την τσάντα σας. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία, μερικές φορές, πριν αυτή επανέλθει.

Εκτός από των παραπάνω, καλό θα είναι κάθε τόσο, να δίνετε την suede τσάντα σας για επαγγελματικό καθάρισμα, σε ένα καθαριστήριο.

Τόσο για τις δερμάτινες όσο και για τις suede τσάντες, καλλυντικά, αρώματα, στυλό κ.λπ, θα πρέπει να μπαίνουν σε νεσεσέρ ή άλλη θήκη, πριν τα βάλετε στην τσάντα σας, αποφεύγοντας έτσι τη δημιουργία, πιθανών, μόνιμων λεκέδων.

Όσο καλύτερα φροντίσετε τις τσάντες σας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διάρκεια ζωής τους!

×